download bd digibuurt

Harry Hogenes, Franka de Vries, Mieke de Koning, Hans Breemans en Roelie van Loon.© BD / Peter van Huijkelom

Digibuurt Oss: 'Die kinderen zijn vaak véél te snel voor ons'


DigiBuurt Oss, de vrijwilligers-organisatie 'voor al uw digitale vragen' houdt op zaterdag 6 oktober een open dag. ,,We zijn er voor iedereen."

Lieke Mulder  Oss


'Wat we vaak tegenkomen?'' Vrijwilligster Roelie van Loon van DigiBuurt Oss hoeft niet lang na te denken. ,,We zien hier veel ouderen die van hun kinderen een tablet of smartphone hebben gekregen. Kinderen die vervolgens heel snel wat uitleg geven. Dan is het van: roef, roef, roef, dit is je wachtwoord ma en zo moet je e-mailen. Leuk hè, succes! En weg zijn ze. Doei!"

Kinderen die heel snel wat uitleg geven. Dan is het van: roef, roef, roef, dit is je wachtwoord ma en zo moet je e-mailen. Leuk hè, succes!
Roelie van Loon

Ja, en daar zit je dan, met je prachtige nieuwe tablet vól mogelijkheden. Wat was het wachtwoord ook alweer? En hoe moest je nou e-mailen? Van Loon: ,,Die kinderen zijn meestal véél te snel, terwijl je iets soms wel tien keer moet uitleggen. En dat doe ik juist graag. Ik vind het enorm motiverend als het iemand het dan de elfde keer wél begrijpt. Wat ook heel belangrijk is, is dat je goed doorvraagt, om erachter te komen wat mensen precies willen."

In wijkcentrum De Binnenstad, helpen ruim 35 vrijwilligers van DigiBuurt Oss sinds 2012 mensen met hun digitale vragen. Er zijn dagelijks inloopspreekuren en computer-, tablet- en smartphone-lessen. Die, individuele, lessen kosten 7,50 per uur. Jaarlijks geven de vrijwilligers samen zo'n achthonderd uur privéles. DigiBuurt Oss opgericht binnen Rigom, het ouderenwerk Maasland. Voorzitter Hans Breemans: ,,Het doel was en is tweeledig. Ten eerste gaat het om de digitale hulp, ten tweede is er het sociale aspect. Mensen komen ook voor de koffie, een praatje."

Onzekere toekomst
Sinds januari van dit jaar moet DigiBuurt haar eigen broek ophouden. ONS Welzijn stopte de financiële steun van 10.000 euro per jaar. Breemans: ,,We wisten dat het eraan zat te komen, dus we zijn al vroeg gaan nadenken over andere inkomstenbronnen. Voor de komende twee jaar is dat gelukt. Maar het is wel jammer, het maakt de toekomst onzeker." Maar die schaarste maakt wél creatief. Bestuurslid Franka de Vries: ,,We willen de doelgroep verbreden. We zijn er voor iedereen, óók voor jongeren. Laatst hadden we hier nog een man van 43 jaar. Hij had ooit een laptop gekregen, maar die lag alweer negen jaar te verstoffen in de kast."

"Als je mensen helpt om hun angst te overwinnen en hun liefhebbe­rij­en kunt koppelen aan het gebruik van het apparaat, dan is het prachtig om te zien hoe enthousi­ast ze naar huis gaan
Fons de Jong

Vrijwilliger Fons de Jong: ,,Als je mensen helpt om hun angst te overwinnen en hun liefhebberijen kunt koppelen aan het gebruik van het apparaat, dan is het prachtig om te zien hoe enthousiast ze naar huis gaan. Dan hebben ze opeens een app met vogelgeluiden. Of ze kunnen online de catalogus van de bibliotheek raadplegen. Er gaat echt een wereld voor ze open. Prachtig."

DigiBuurt Oss houdt op zaterdag 6 oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur een open dag. Wijkcentrum 'De Binnenstad', Barbaraplein, Oss.